Agusti Obiol

Agustí Obiol, referent de l'arquitectura a Espanya, mor als 70 anys

dl., 23/10/2023 - 15:00

Agustí Obiol Sánchez, doctor arquitecte i responsable del departament d'estructures de SOCOTEC Spain, ha mort aquest dilluns a Barcelona als 70 anys. Obiol va ser un referent de l'enginyeria estructural a Espanya, i la seva feina ha deixat petjada en alguns dels edificis més emblemàtics del país.

 

Nascut a Vinaròs (Castelló) el 1953, Obiol es va llicenciar en arquitectura a la Universitat Politècnica de Catalunya el 1977. Posteriorment, es va doctorar a la mateixa universitat i va obtenir la càtedra d'Estructures el 1983, sent el professor titular més jove en obtenir una càtedra a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona.

Obiol va fundar l'estudi d'arquitectura BOMA especialitzat en càlcul d'estructures, que actualment forma part de SOCOTEC Spain. La seva visió de l'enginyeria estructural com una expressió de l'arquitectura contemporània ha inspirat generacions d'arquitectes i ha contribuït a l'evolució de l'arquitectura espanyola.

El llegat d'Agustí Obiol

Obiol va ser un mestre i visionari de l'enginyeria estructural. El seu enfocament integrador de l'enginyeria i l'arquitectura el va portar a ser una figura destacada en el disseny d'edificis referents de l'arquitectura contemporània.

Al llarg de la seva carrera, Obiol va col·laborar amb prestigiosos arquitectes nacionals i internacionals en nombrosos projectes, entre els quals destaquen la Torre Arts de Bruce Graham a Barcelona, el Pavelló Olímpic d'Esteve Bonell i Francesc Rius a Badalona, l'Edifici Fòrum de les Cultures de Herzog i De Meuron a Barcelona, la Torre Agbar de Jean Nouvel i b-720 a Barcelona, el Pavelló Copa Amèrica de David Chipperfield Architects a València o recentment la Mercury Tower de Zaha Hadid a Malta.

 

En tots ells, la seva capacitat d'unir l'enginyeria com a part de l'expressió arquitectònica va donar lloc a obres mestres que han deixat petjada en el paisatge urbà espanyol.

El treball d'Obiol va ser reconegut amb nombrosos premis, entre els quals es troben el Premi Nacional d'Arquitectura el 1999 i el Premi Internacional d'Arquitectura Contemporània Mies van der Rohe el 2006.

A més, la seva doble labor com a arquitecte i docent ha contribuït a formar una descendència d'arquitectes reconeguda a nivell mundial.

Obiol deixa un llegat imborrable en el camp de l'enginyeria estructural a Espanya. La seva feina ha inspirat generacions d'arquitectes i ha contribuït a l'evolució de l'arquitectura contemporània.

A Socotec Spain, ens sentim profundament consternats per la pèrdua d'Agustí Obiol. Era un referent de l'enginyeria estructural a Espanya i un gran professional que sempre estarà en el nostre record.